schadeverzekering

Schadeverzekeringen, waar moet je op letten?

Schadeverzekeringen, waar moet je op letten?
Schadeverzekeringen zijn waarschijnlijk voor niemand een leuk onderwerp. Maar als je iets overkomt dan wil je er zeker van zijn dat je niet met financiële tegenvallers te maken krijgt. Daarom is het goed zaken als een eigen woning, auto en zelfs huisdier goed te verzekeren tegen een betaalbare premie. Graag delen we een aantal tips met je omtrent schadeverzekeringen.

Breng alle woonverzekeringen onder één dak.
Een van de belangrijkste redenen om dit te doen is dat je bij schade voorkomt dat beide partijen naar elkaar blijven verwijzen. Vooral bij brandschade. Kiest u voor één aanbieder, dan voorkomt u dat u bij schade tussen de wal en het schip belandt. Ook hoeft u zich niet meer af te vragen bij wie u welke schade moet melden. Daarnaast kan het onderbrengen van al uw verzekeringen op een adres u vaak ook financieel voordeel opleveren.

Verzeker alleen risico’s die je niet zelf kunt dragen. 
Risico’s als medische kosten, aansprakelijkheid, schade aan eigen huis en inboedel zijn bijna nooit zelf te dragen. Voor andere verzekeringen (uitvaart, annuleren van de vakantie) is het ook te overwegen zelf geld opzij te zetten.

Voorkom dat je dubbel verzekerd bent.
Heb je een doorlopende reisverzekering afgesloten? Dan hoef je bij het boeken van je reis geen reisverzekering meer op te nemen. Zo veel mogelijk verzekeringen bij één en dezelfde partij afsluiten, zorgt voor zo veel mogelijk overzicht op dit gebied. Meerdere verzekeringen afsluiten bij één verzekeraar kan extra voordelig zijn, omdat er in zo’n geval bepaalde combinatiekortingen toegepast worden.

Voer een jaarlijkse verzekering check uit.
Controleer jaarlijks je polismap even en houd bij wanneer bepaalde verzekeringen aflopen of wijzigen. Kies voor een schadeverzekering die dagelijks opzegbaar is, zodat je de dubbele lasten van opzegtermijnen en jaarcontracten vermijdt.

Vergeet je huisdieren niet
Je moet er niet aan denken, maar stel dat je een ongeval krijgt of acuut ziek wordt. Of je huis staat in brand of onder water. Voor jou wordt gezorgd, maar wie bekommert zich over je huisdieren?

Heeft u nog de juiste verzekering voor uw auto?
Check de leeftijd van uw auto. U rijdt al een tijd goed verzekerd rond, maar uw auto is ouder geworden en daardoor nu minder waard. Misschien is een minder uitgebreide dekking nu voldoende? Hiermee bespaart u direct op uw premie.

  • WA: voor auto’s ouder dan 10 jaar Beperkt casco
  • WA Extra: voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud
  • Allrisk: voor auto’s jonger dan 6 jaar

Voorkom onderverzekering
Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Het bedrag waarvoor je je verzekert is namelijk het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt bij schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag dat je verzekerde, dan is het meerdere voor je eigen rekening. En als het gaat om je huis, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Inboedelverzekering
Maak een goede inventarislijst van al je bezittingen en maak foto’s van de inboedel en waardevolle spullen. Bewaar deze gegevens in een omgeving als de ‘cloud’. Zo heb je altijd toegang tot deze informatie mocht je deze ooit nodig hebben als bewijsmateriaal.

Vergelijk bij het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering goed welke vergoedingen je krijgt als je getroffen wordt door een woningbrand. De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot.

Als je je inboedel kwijtraakt registreer dan alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt. Dan is er hard bewijs als er spullen ontbreken. Informeer meteen de verzekeraar en geef je mobiele nummer door.

Storm- en waterschade
Schade door storm en directe neerslag wordt door alle verzekeraars gedekt. Van storm is in verzekeringstermen al sprake vanaf windkracht 7, oftewel bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur. De meeste opstalverzekeraars hanteren bij stormschade wel een verhoogd eigen risico, dat kan oplopen tot €450.

Wil je meer weten over jouw schadeverzekeringen en of je deze voordeliger kunt onderbrengen en/of tegen betere voorwaarden? Neem contact met ons op. We doen graag een inventarisatie voor je om jouw mogelijkheden te bekijken.